Rolstoeltennis op Tennispark de Toss

Rolstoeltennis is uitermate geschikt voor mensen die als gevolg van een beperking of een blessure niet meer in staat zijn om staand te tennissen. Rolstoeltennis zorgt voor een gezonde manier van bewegen, geeft je plezier en gezelligheid. Het leuke van rolstoeltennis is dat je behalve met je groepje ‘Rollers’ ook met je familie, vrienden en bekenden kunt tennissen. Daarnaast biedt het mogelijkheden om jezelf te verbeteren en uit te dagen, dit bewijzen de Nederlandse Toprolstoeltennissers keer op keer. Zij behoren al jaren tot de wereldtop. Alle aspecten van het valide tennis komen ook bij rolstoeltennis aan bod.

De sportrolstoel

Voor het beoefenen van de sport maken rolstoeltennissers gebruik van een sportrolstoel. Wat meteen opvalt aan deze stoel is de schuine stand van de wielen. Dit maakt de sportrolstoel veel wendbaarder dan de stoel die in het dagelijks leven wordt gebruikt.  Neem voor eventuele subsidie mogelijkheden voor aanschaf van een sportrolstoel contact op met je gemeente.

Tennisrackets

Rolstoeltennissers gebruiken hetzelfde type tennisracket als tennissers, zij het soms een lichtere variant. De meeste spelers kiezen voor een kleinere grip, omdat ze tijdens het rijden zowel het racket als de hoepel vast moeten houden.

Baansoorten

Tennis wordt gespeeld op verschillende ondergronden, variërend van gravel tot (slow) hardcourt. Rolstoeltennissers kunnen op bijna elke ondergrond spelen, maar komen het beste tot hun recht op gravel of hardcourt.  Door verschil in weerstand speelt de ene ondergrond makkelijker dan de andere. Het is duidelijk dat een harde baan bijvoorbeeld hardcourt of gravel minder weerstand levert en dus comfortabeler rijdt dan een zachte baan zoals kunstgras. Rolstoeltennissers kunnen wel op kunstgras spelen, maar het is relatief zwaar met name vanwege het zand op de baan, hierdoor is deze baansoort voor met name jeugdspelers niet geschikt.

Spelregels

Het rolstoeltennis bevat enkele aanvullende spelregels ten opzichte van het valide tennisspel. Het belangrijkste verschil met validentennis is dat de rolstoeltennisser de bal een tweede keer mag laten stuiten.

Training

Bij een groot aantal KNLTB tennisverenigingen wordt rolstoeltennistrainingen aangeboden. Voor de centrale training en begeleiding van de Nederlandse top rolstoeltennissers heeft de KNLTB een bondscoach rolstoeltennis aangesteld. Tennisleraren die zich meer willen verdiepen in rolstoeltennis, kunnen de Workshop Rolstoeltennis volgen.

Rolstoeltennistoernooien

Jaarlijks worden in Nederland nationale en internationale rolstoeltennistoernooien georganiseerd. De toernooien die meetellen voor de Nationale Rolstoeltennis Ranglijst worden de Rolstoeltennis Ranglijsttoernooien genoemd. Deze toernooien zijn bedoeld voor zowel de toptennisser als de recreatieve tennisser.

Reguliere toernooien en competities

Naast deelname aan rolstoeltoernooien en (interne) competities kan de rolstoeltennisser en de valide tennisser ook prima samenspelen in zowel het enkel- als dubbelspel. Zij kunnen samen uitkomen in de reguliere competities en toernooien van de KNLTB.

Rolstoeltennis voor jeugd

Ook voor de jeugd heeft de KNLTB een aanbod voor het volgen van trainingen en het spelen van wedstijden (toernooien). Daarnaast worden jeugdspelers regelmatig uitgenodigd voor talentherkenningsdagen.

Om kinderen kennis te laten maken met rolstoeltennis bij een vereniging organiseert de Esther Vergeer Foundation regelmatig open dagen bij tennisverenigingen in het hele land.

Vragen of meer informatie?

Voor meer informatie over het rolstoeltennis kunt u contact opnemen met Marijke Roest